Giresun Halk Oyunları Etnokoreolojik Bir Değerlendirme
ÜRÜN KODU / ISBN : 9786058474307
Yazar: İdris Ersan Küçük
isbn: 978-605-84743-0-7
Türü: araştırma/inceleme
- İNDİRİM
-
150.00 TL
08 Ekim, 2024 tarihinde kargoda.
Sayfa Sayısı: 124
Kâğıt Kalitesi: 80 gr. 1. Hamur
Ebat: 16 x 24 cm
Baskı: Mart 2015 - 1.Baskı
İSBN: 978-605-84743-0-7
Kültürel değerler çerçevesinde bir miras olarak görülen halk oyunlarının, sosyal hayat içerisinde canlılık gösterdiği bölgelerden biri de Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesinde fırdık üretimive yeşil doğasıyla anılan Giresun ilidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde, topluma aidiyet duygularını geliştirme aracı olarak görülen halk oyunlarının, ‘Türk Halk Oyunları’ paradigmasını doğurmuştur. Bu paradigma günümüzde kültür, sanat ve sporun kesiştiği bir noktayı tanımlamaktadır.
Giresun halk oyunları, Türkiye’nin zengin dans geleneğinin bir parçasıdır. Dans etmek Türkiye’de birçok isimle adlandırılır ve hepsi ‘oyun’ifadesi altında toplanır. Giresun halk oyunları, diğer yörelerde olduğu gibi karakteristik olarak öznel ve bölgesel olduğu gibi oyun geleneği bağlamında ulusaldır. Türkiye’de halk oyunları, evrensel bir olgu olan ve oyuncu insan anlamına gelen homo ludens kavramının iz düşümüdür.
‘Etnokoreoloji’, kaynağı tarihsel bir sürece dayalı, gizemlilik ve ritüel özellikler barındıran dansları konu alan multidisipliner bir bilimdir. Etnokoreoloji, dansı incelerken, ikonoloji, sosyoloji, tarih, psikoloji, arkeoloji, ikonoloji ve semiyoloji gibi birçok bilimden yararlanır. Halk oyunları, yararlanılan bu bilimlerden hiç birisinin asıl öznesi olmadığından, hepsiyle ortak çalışan ‘Etnokoreoloji’ bilimi doğmuştur. Bu kitapta bir yenilik olarak karekod uygulaması aracılığıyla alan araştırması görüntüleri aktarılmış ve Giresun halk oyunları, etnokoreolojik bir bakış açısıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır.
“Giresun Yöresi Halk Oyunlarının Etnokoreolojik Yönden Değerlendirilmesi” adlı yüksek lisans tezinden uyarlanmıştır.